preloader

Echo's

De zwangerschap… een enorm bijzondere tijd!

Niets is spannender en leuker dan weten en zien hoe het kleine mensje in je buik zich ontwikkelt. Door middel van een echo is je kindje op prachtige wijze in beeld te brengen. De verloskundigen en echoscopistes van Echocentrum West hebben jarenlange ervaring om jouw kindje zo goed mogelijk op beeld vast te leggen. De gediplomeerde echoscopistes van onze praktijk maken met onze moderne apparatuur de mooiste foto’s.

Ons echocentrum is gespecialiseerd in alle verschillende soorten echo’s: Wij proberen je kindje zo goed mogelijk voor je in beeld te brengen. Je krijgt na afloop altijd foto’s mee en de meest mooie beelden direct digitaal op je telefoon!

Graag verwelkomen wij je in ons echocentrum om samen een mooie blijvende herinnering te maken van jouw kindje!

Betaling

De betaling van de echo’s op verzoek (ook wel pretecho’s genoemd) vindt plaats direct na de echo. Er kan met pin of contant betaald worden.

Maak eenvoudig een afspraak!

Medische Echo's

Bij de medische echo’s wordt onderscheid gemaakt tussen de echo’s die bij de verschillende stadia van de zwangerschap gemaakt worden.

Denk hierbij aan de volgende echo’s gedurende de zwangerschap:

Vroege echo (tussen 8 en 10 weken)

De vroege echo noemt men ook wel de vitaliteitsecho. Meestal is dit de eerste echo die gemaakt wordt. Tijdens deze echo wordt er gekeken of er in principe gekeken naar 3 dingen:
– Of er daadwerkelijk sprake is van een zwangerschap;
– Of deze zich in de baarmoeder bevindt;
– Of het hartje klopt;

Daarnaast wordt er gekeken of het gaat om een eenling of dat het een meerlingzwangerschap betreft.

Termijnecho (tussen 10 en 12 weken)

De uitgerekende datum van de zwangerschap wordt bij de termijnecho vastgesteld. Bij deze echo wordt het kindje gemeten van kruin tot billen. De uitgerekende datum die bij deze echo wordt vastgesteld wordt bij de verdere medische echo’s gebruikt als uitgangspunt voor de groei van het kind.

De 13 weken echo (tussen 12+3 en 14+3 weken)

Voor deze echo kan je op dit moment nog niet bij onze praktijk terecht. Wel hebben wij een aantal samenwerkende echoscopie-praktijken die wij van harte kunnen aanbevelen.
Deze echo wordt ook wel 1e trimester SEO genoemd en wordt gemaakt in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Bij deze echo wordt het kindje volledig nagelopen en wordt er gekeken of er mogelijk bepaalde lichamelijke afwijkingen zichtbaar zijn.

De 20 weken echo (tussen de 18e en de 21e week)

Deze echo wordt ook wel 2e trimester SEO genoemd en valt onder prenatale screening. Je maakt zelf de keuze of je gebruik wilt maken van deze echo. Tijdens deze echo wordt, net als bij de 13 weken echo, gekeken naar mogelijke aangeboren afwijkingen van het kindje. Er wordt nog eens extra gekeken naar de ontwikkeling en groei van het kindje. Hoewel het vrij weinig voorkomt, kunnen bij deze echo lichamelijke afwijkingen gezien worden. Om deze reden vinden sommige aanstaande ouders deze echo best spannend.

Echo bloedverlies   (op indicatie)

Indien er vroeg in de zwangerschap bloedverlies optreedt kan het nodig en prettig voor je zijn een echo te maken. Op medische indicatie wordt deze echo dan ingepland.

Groeiecho  (op indicatie)

Indien nodig, wordt er op medische indicatie een extra groeiecho ingepland. Bij deze echo wordt het hoofdje, de buik en het bovenbeen opgemeten om te kijken of het kindje goed groeit. Tevens wordt bij deze echo gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater.

Placentalokalisatie (op indicatie)

Soms wordt bij de 20 weken echo opgemerkt dat de placenta dicht bij de baarmoedermond ligt. Het kan dan noodzakelijk zijn om rond de 32 weken zwangerschap een extra echo in te plannen. Er wordt dan gemeten hoever de placenta van de baarmoedermond ligt. Dit wordt door middel van een inwendige echo gedaan.

Liggingsecho (rond de 36e week, op indicatie)

Wanneer de zwangerschap op zijn einde loopt wordt in de meeste gevallen nog een echo uitgevoerd. Er wordt dan gekeken of het kindje met zijn/haar hoofdje naar beneden ligt.

Spiraalcontrole

Als je een spiraal hebt laten plaatsen is het soms van belang, of soms vind je het zelf prettig om een controle echo uit te laten voeren. Hiervoor kun je terecht in Leek. Deze echo gebeurd altijd vaginaal en de kosten kunnen (nog) niet in rekening gebracht worden bij je zorgverzekeraar. De kosten zijn 45 euro.